Ja będę. W tym roku ta inscenizacja nabiera rozmachu. Zaczyna się 10 - 12 sierpnia przemarszem taborów konnych z Lęborka trasami turystycznymi i konnymi przez pola i lasy. Trasa około 60 km.
15 sierpnia w Gniewinie przemarsz taborów i wojsk z różnych epok do "Kaszubskiego Oka", planowany jest też przemarsz z pochodniami.
16 sierpnia tabory konne mają jechać do Dębek nad morze.
No i 17 sierpnia inscenizacja bitwy pod Świecinem, która odbyła się 17 września 1462r. W poprzednich dwóch latach byłem w obozie przez dwa dni. Mam tam już znajomych no i przyjaciół z grupy Dżygit, którzy stajnie mają w Redzie i Dąbrówce k/Wejherowa. Atmosfera w obozie jest niesamowita i warto naprawdę to przeżyć siedząc tam z nimi. W mojej galerii ŚWIECINO jest obszerna relacja z ostatnich dwóch lat. Czy będą zdjęcia z tego roku? Raczej nie. Musiałbym wtedy wykasować stare, a wiem, że wielu uczestników tych wydarzeń do nich wraca. Zapraszam więc do obejrzenia zdjęć z lat poprzednich. Może część z nich nadawałaby się na felieton z okazji rocznicy bitwy. Ale to już w gestii Redakcji.